Spo-Kul

Интернет-страници за подобра комуникација со граѓаните

Спо-кул, заедно со организациите Спектар, Цик-цак и Норгес Вел од Крива Паланка и Активо од Велес учествуваше на работилница за нови и унапредени интернет-страници. Вака,  локалните организации ќе ја подобрат својата видливост и влијание во јавноста и меѓу граѓаните. Подготовката и унапредувањето на интернет-страниците е процес во кој директно учествуваат активистите од овие пет организации, …

Интернет-страници за подобра комуникација со граѓаните Read More »

Планираме: Заживување на месните заедници во општината, поттикнување на младинскиот активизам и подобрување на општинските практики за поддршка на граѓанските организации

Се уште си работиме виртуелно. Денеска имавме средба со нашата партнерска организација НВО Инфоцентар. Во рамки на проектот „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, финансиски поддржан од Меѓународниот центар „Улоф Палме“, планираме активности за заживување на месните заедници во општината, поттикнување на младинскиот активизам и подобрување на општинските практики за поддршка на граѓанските …

Планираме: Заживување на месните заедници во општината, поттикнување на младинскиот активизам и подобрување на општинските практики за поддршка на граѓанските организации Read More »

Презентација на мониторингот за транспарентноста на Општина Неготино

Средба на СПО КУЛ и партнерската организација НВО Инфоцентарот и со градоначалникот на Општина Неготино, Претседателот на советот и други претставници на општината за транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во политиките на локално ниво, на 22 ноември 2019 година, во рамки на проектот „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, поддржан од меѓународниот центар …

Презентација на мониторингот за транспарентноста на Општина Неготино Read More »

Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво

Спо Кул, во соработка со НВО Инфоцентар, активно работи на зголемување на граѓанското учество во локалните политики во рамките на проектот „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво” (2019-2020), поддржан од меѓународниот центар Улоф Палме.

“URBAN OFF ROAD” – Неготино 2019

Граѓанската акција #Урбано Неготино, организирана по повод прославувањето на 8 Ноември, продолжи и на 9 ноември со голем велосипедски настан, возење по таканаречената „винска рута“ во општина Неготино, насловено URBAN OFF ROAD. Стотина велосипедисти од целата држава се дружеа и возеа по двасет километарската стаза на релацијата: Неготино – Тимјаничка Цуцка – Долни Дисан – …

“URBAN OFF ROAD” – Неготино 2019 Read More »